“ Пресолена храна “

Познато е дека пресолената храна е поврзана со висок крвен притисок. Високиот крвен притисок е фактор ризик за развој на срцеви заболувања и други сериозни здравствени компликации. Истражувањата потврдиле дека прекумерната употреба на пресолена храна го зголемува ризикот од инфаркт на срце, исхемичен мозочен удар и други васкуларни заболувања. Одржувањето на ниско ниво на натриум во организмот може да биде добра практика за целокупното кардиоваскуларно здравје. Срцето работи ефикасно кога се одржува рамнотежа во нивото на натриум во телото. Контролирањето на употребата на сол може да помогне и да се одржи здрава тежина, да се избегне непотребно задржување течности, да се поддржи нормалната функција на бубрезите и т.н.
Избегнувајте премногу солена храна и прилагодете се на здрава и урамнотежена исхрана. Вашето тело ќе ви се заблагодари и ќе го почувствувате позитивното влијание на овој здрав избор.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!