“Лекарскиот преглед вклучува консултација, дијагноза и лекување.”

Лекарскиот преглед опфаќа неколку основни аспекти од областа на здравствената заштита и медицината. Лекарскиот преглед обично започнува со консултации, каде што пациентот разговара со лекарот за здравствени проблеми, симптоми и медицинска историја. Лекарите може да прашаат за симптомите, интензитетот, факторите кои го подобруваат или влошуваат здравјето итн. Според информациите добиени за време на консултацијата, лекарот може да одлучи да направи дополнителни тестови и анализи за точна дијагноза. Дијагностичките методи може да вклучуваат тестови на крвта, снимање како што се рендген, ултразвук, компјутерска томографија и дополнителни клинички испитувања. Според добиената дијагноза, лекарот ќе понуди план за лекување или терапија. Третманите може да бидат медикаментозни, хируршки или комбинација од различни методи во зависност од видот на болеста или здравствената состојба. Лекарскиот преглед е насочен кон обезбедување на целосна здравствена заштита на пациентот. Во некои случаи, може да се препорачаат редовни лекарски прегледи дури и кога нема специфични симптоми, за рано откривање на потенцијалните проблеми и за одржување на општо добро здравје.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!