“Редовната, умерена и разновидна исхрана е најдобрата диета.”

Редовната, умерена и разновидна исхрана често се препорачува како најдобра диета за целокупното здравје и благосостојба од страна на врвни лекари и светски познати нутриционисти. Овој тип на исхрана поддржува здрав начин на живот и може да помогне во спречување на хронични болести како што се срцеви заболувања, дијабетес, анемија, слаб имунитет итн.
Редовната исхрана вклучува јадење во редовни интервали и избегнување на прескокнување оброци. Ова помага да се одржи стабилно ниво на гликоза и енергија во телото.
Умереноста во потрошувачката на храна се однесува на умереноста во големината на порциите и потрошувачката на различни групи на храна. Ова помага да се избегне прекумерен внес на калории и поддржува стабилна тежина.
Разновидноста во исхраната значи јадење разновидна храна, вклучувајќи овошје, зеленчук, цели зрна, протеини, млечни производи и здрави масла. Ова обезбедува широк спектар на хранливи материи кои му се потребни на телото.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!