“Консултирајте се со дерматолог ако забележите сомнителни промени на кожата.”

Консултација со дерматолог е важна доколку забележите сомнителни промени на кожата. Дерматолозите се специјалисти за болести и проблеми поврзани со кожата, косата и ноктите. Кога станува збор за промени на кожата, сомнителни осип или нови лезии, тоа може да биде знак за разни состојби, вклучително и рак на кожата. Многу видови на рак на кожата, како што се карцином на базалните клетки, сквамозен карцином и меланом, може да се појават како промени на кожата. Раната дијагноза и третман на рак на кожата може да биде клучот за успешно лекување. Промените во обликот, големината, бојата или границите на бенките или невусите може да бидат предупредувања за меланом или други проблеми. Видливите промени на кожата може да бидат поврзани со хронични дерматолошки состојби како што се егзема, псоријаза или дерматитис. Некои кожни инфекции може да предизвикаат промени во обликот на кожата, промена на бојата на кожата, чешање или иритација. Ако забележите нешто необично, треба да се консултирате со дерматолог. Промените на кожата може да бидат резултат на алергиски реакции на одреден производ, храна или друг алерген. Во секој случај, доколку забележите нешто необично на кожата, важно е да се консултирате со дерматолог. Раната дијагноза и третман може да имаат значително влијание врз успехот на третманот и здравјето на вашата кожа, коса и нокти.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!