LekovitaBloom’s

Некои цитрусни овошја, особено грејпфрутот, содржат соединенија кои можат да го инхибираат ензимот CYP3A4 во црниот дроб. Овој ензим е одговорен за метаболизмот на многу лекови. Кога се инхибираат, концентрацијата на некои лекови во крвта може да се зголеми, што може да доведе до несакани ефекти.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!