“Пулс под 60 или над 80 отчукувања во мирување, треба да се дијагностицира.”

Пулсот е еден од најважните показатели за кардиоваскуларното здравје. Мерењето на пулсот во мирување може да даде вредни информации за состојбата на срцето и целокупното здравје. Отчукувањата на срцето во мирување е бројот на отчукувања на срцето во минута кога телото е во состојба на мир и релаксација. Нормално, за возрасен овој број се движи од 60 до 80 отчукувања во минута. Сепак, отчукувањата на срцето под 60 (брадикардија) или над 80 (тахикардија) може да укажат на различни здравствени состојби кои бараат внимание и можна дијагноза. Следењето на отчукувањата на срцето во мирување е лесен и ефикасен начин за проверка на здравјето на вашето срце. Запомнете, секое значително отстапување од нормалниот опсег бара внимание и преглед од лекар.

 

Брадикардија: пулс под 60 отчукувања во мирување

Брадикардијата може да биде резултат на висока физичка подготвеност, бидејќи спортистите често имаат помал пулс во мирување. Меѓутоа, ако не сте физички активни и вашиот пулс е под 60 отчукувања, ова може да укаже на:

  • Проблеми со електричниот систем на срцето
  • Хипотироидизам (ниски нивоа на тироидни хормони)
  • Несакан ефект на некои лекови

Тахикардија: пулс над 80 отчукувања во мирување

Тахикардија или забрзано чукање на срцето може да бидат предизвикани од:

  • Стрес или анксиозност
  • Дехидрација
  • Анемија
  • Проблеми со тироидната жлезда
  • Кардиоваскуларни заболувања

Ако забележите дека вашиот пулс е под 60 или над 80 отчукувања во мирување и немате очигледна причина за тоа, важно е да се консултирате со лекар. Редовното следење на отчукувањата на срцето може да ви помогне рано да ги откриете потенцијалните здравствени проблеми за навремено лекување.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!