“Ritmi i frymëmarrjes”

Shkalla e frymëmarrjes, ose numri i thithjeve dhe nxjerrjeve të ajrit në minutë, është një tregues i rëndësishëm i shëndetit të sistemit të frymëmarrjes dhe gjendjes së përgjithshme fizike të një personi. Të rriturit kanë një ritëm normal të frymëmarrjes prej 12-20 frymëmarrje në minutë, ndërsa fëmijët variojnë nga 18-30 frymëmarrje në minutë dhe të porsalindurit variojnë nga 30-60 frymëmarrje në minutë. Faktorë të ndryshëm mund të ndryshojnë ritmin e frymëmarrjes, si aktiviteti fizik, gjendja emocionale, kushtet shëndetësore dhe medikamentet. Gjatë rritjes së tendosjes fizike, ritmi i frymëmarrjes rritet për të siguruar më shumë oksigjen në trup. Stresi dhe ankthi mund të rrisin ghjithashtu numrin e frymëmarrjeve, ndërsa sëmundje të tilla si astma, pneumonia, sëmundjet e zemrës dhe infeksionet e frymëmarrjes mund të ndikojnë në frymëmarrje. Disa barna mund të rrisin ose ulin ritmin e frymëmarrjes.

Takipnea, ose frymëmarrja e shpejtë mbi 20 frymëmarrje në minutë tek të rriturit, mund të tregojë infeksione të frymëmarrjes, sëmundje të zemrës, goditje të nxehtësisë ose emboli pulmonare. Nga ana tjetër, bradipnea, ose frymëmarrja e ngadaltë nën 12 frymëmarrje në minutë tek të rriturit, mund të jetë një shenjë e kushteve neurologjike, problemeve të rrugëve të frymëmarrjes ose mbidozës të barnave qetësuese. Është e rëndësishme të kërkoni kujdes mjekësor për frymëmarrje jonormale të shpejtë ose të ngadaltë, mbytje ose gulçim, dhimbje gjoksi, cianozë (buzët blu ose gishtat blu) ose lodhje dhe dobësi pa ndonjë arsye të dukshme.

Matja e ritmit të frymëmarrjes është e thjeshtë: uluni ose shtrihuni dhe numëroni numrin e frymëmarrjeve që merrni në një minutë. Përsëriteni matjen disa herë për të marrë një vlerë mesatare të saktë. Monitorimi i ritmit tuaj të frymëmarrjes mund të jetë një pjesë e rëndësishme e monitorimit tuaj rutinë të shëndetit. Nëse vëreni devijime nga vlerat normale, konsultohuni me mjekun tuaj për analiza dhe diagnozë të mëtejshme.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!