“ Здравјето е ослабено од нееколошкото однесување “

Неправилното управување со отпадот и загадувањето на воздухот се клучни фактори кои придонесуваат за хронични психофизички болести. Неправилно третираниот отпад може да биде извор на бактерии, вируси и паразити кои предизвикуваат болести, привлекувајќи инсекти и животни кои носат инфекции. Хемискиот и токсичниот отпад може да ги загади изворите на вода и земјиштето, негативно да влијае на квалитетот на водата и храната, предизвикувајќи долгорочни здравствени проблеми. Понатаму, опкружувањето со отпадоци создава стрес и вознемиреност кај луѓето кои живеат во близина, што негативно влијае на менталното здравје.

Од друга страна, загадениот воздух содржи мали честички (ПМ2,5 и ПМ10) кои можат да навлезат длабоко во белите дробови и да предизвикаат или влошат респираторни заболувања како астма, хроничен бронхитис и емфизем. Долготрајната изложеност на загаден воздух е поврзана со зголемен ризик од кардиоваскуларни болести, вклучувајќи срцев удар и мозочен удар. Истражувањата покажуваат дека загадувањето на воздухот може да влијае на централниот нервен систем, предизвикувајќи воспаление и оксидативно оштетување кои се поврзани со невродегенеративни болести како што се Алцхајмеровата и Паркинсоновата болест. Изложеноста на загаден воздух е исто така поврзана со зголемен ризик од депресија, анксиозност и други ментални нарушувања, поради воспалителните и оксидативните ефекти на загадениот воздух врз мозокот.

За да се намали негативното влијание на отпадот и загадениот воздух врз јавното здравје, потребни се различни мерки, како што се подобрување на управувањето со отпадот, намалување на емисиите на загадувачи од различни извори, како и зголемување на јавната свест за важноста на чистата животна средина. Мерките за подобрување на квалитетот на воздухот и управувањето со отпадот не само што го подобруваат јавното здравје, туку придонесуваат и за поздрава и поодржлива животна средина.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!