” Бавното јадење придонесува за здравјето на дигестивниот систем “

Постојат неколку стратегии со кои можете да јадете побавно и да избегнете дигестивни проблеми предизвикани од брзото јадење. Прво, обидете се да земете помали залаци и темелно да ја џвакате храната пред да ја голтнете. Едноставното правило е да се џвака храната најмалку 20-30 пати пред да се голтне. Второ, одморете ја вилушката или лажицата помеѓу каснувања. Оваа практика може да ви помогне да го забавите темпото на исхрана и да му дадете време на вашето тело да се регистрира кога е сито. Трето, избегнувајте одвлекување на вниманието како телевизор или мобилен додека јадете. Фокусирајте се на храната и уживајте во секој залак. Ова може да го подобри вашето чувство на ситост и задоволство од оброкот. Четврто, поставете временско ограничување за оброците, на пример, најмалку 20 минути по оброк. Ова може да ви помогне да забавите и да избегнете прејадување.

 

Јадењето побавно не само што може да ги намали симптомите на дигестивни проблеми, туку и да го подобри целокупното варење и дигестивно здравје. Кога темелно ја џвакаме храната, им ја олеснуваме работата на желудникот и цревата, што може да резултира со подобра апсорпција на хранливите материи. Покрај тоа, бавното јадење може да помогне да се намали стресот и анксиозноста, што исто така може да има негативен ефект врз дигестивниот систем.

Исто така, важно е да се обрне внимание на големината на порциите и да се избегне прејадување. Кога јадеме пребрзо, често не сме свесни кога веќе сме сити, што може да доведе до прејадување и дополнителни дигестивни проблеми. За да го спречите тоа, обидете се да јадете помали, почести оброци и да ги слушате сигналите на вашето тело. Ако се чувствувате сити, престанете да јадете дури и ако сè уште има храна во вашата чинија.

Со спроведување на овие практики, можете значително да го подобрите вашето дигестивно здравје и да ги избегнете непријатните симптоми поврзани со брзата храна.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!