“Sinteza e vitaminës D në lëkurë”

Kur lëkura është e ekspozuar ndaj rrezeve të diellit, në trupin tonë fillon një proces kompleks biokimik për sintetizimin e vitaminës D, një vitaminë e nevojshme për shëndetin e kockave, funksionimin e sistemit imunitar dhe shumë procese të tjera trupore.

 

 

Sinteza e vitaminës D në lëkurë:

Lëkura përmban një substancë të quajtur 7-dehidrokolesterol, e cila është një pararendëse e vitaminës D. Kur lëkura ekspozohet ndaj rrezatimit ultravjollcë B nga dielli, 7-dehidrokolesteroli shndërrohet në previtaminë D3. Pastaj previtamina D3 i nënshtrohet rirregullimit molekular dhe shndërrohet në vitaminë D3 (kolekalciferol), e cila është forma kryesore e vitaminës D e sintetizuar nga lëkura.

Pasi vitamina D3 formohet në lëkurë, ajo hyn në qarkullimin e gjakut dhe transportohet në mëlçi. Në mëlçi, vitamina D3 konvertohet në 25-hidroksivitaminë D3 (e njohur si kalcidiol), e cila është forma kryesore e vitaminës D që gjendet në gjak dhe përdoret për të matur statusin e vitaminës D në trup. Kalcidioli më pas transportohet në veshka, ku enzima 1-alfa-hidroksilaza e shndërron atë në formën aktive të vitaminës D, 1,25-dihidroksivitamin D3 (i njohur si kalcitriol). Kalcitrioli është një formë hormonalisht aktive e vitaminës D që luan një rol thelbësor në rregullimin e kalciumit dhe fosforit në trup, duke ndihmuar në ruajtjen e shëndetit të kockave dhe funksionimin e duhur të sistemit imunitar.

 

Burimet ushqimore të vitaminës D
Përveç sintezës nga ekspozimi në diell, vitamina D mund të merret edhe me ushqim. Këto burime ushqimore janë veçanërisht të rëndësishme në zonat me pak diell ose për individët që kanë ekspozim të kufizuar në diell. Disa nga burimet kryesore të vitaminës D përfshijnë:

  • Peshqit si salmoni, sardelet, toni dhe skumbri janë burime të shkëlqyera të vitaminës D3. Ngrënia e këtyre peshkut mund t’ju ndihmojë të plotësoni nevojat për vitaminë D.
  • Të verdhat e vezëve përmbajnë vitaminë D, edhe pse në sasi më të vogla në krahasim me peshkun. Ngrënia e vezëve të plota është e rëndësishme për të përfituar nga përmbajtja e tyre ushqyese, përfshirë vitaminën D.
  • Mëlçia e viçit përmban një sasi të vitaminës D, së bashku me shumë lëndë ushqyese të tjera si vitamina A dhe hekuri.
  • Shumica e qumështit komercial dhe disa produkte të tjera qumështi janë të fortifikuara me vitaminë D.
  • Disa drithëra mëngjesi janë të fortifikuara me vitaminë D, e cila mund të kontribuojë në marrjen e kësaj vitamine.
  • Disa lëngje portokalli janë të fortifikuara me vitaminë D dhe kalcium, i cili është një burim i mirë për individët që nuk konsumojnë produkte qumështi.
Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!