“ Храна богата со омега-3 масни киселини и витамин Д “

Омега-3 масните киселини и витаминот Д се есенцијални хранливи материи кои играат важна улога во одржувањето на доброто здравје.

 

Маслата и храната богата со омега-3 масни киселини ја поддржуваат функцијата на цревата, придонесувајќи за подобрување на целокупното здравје и благосостојба. Омега-3 масните киселини се есенцијални масти, што значи дека телото не може да ги произведе самостојно и мора да се добие преку исхраната. Овие здрави масти имаат многу придобивки, вклучувајќи ги и оние поврзани со здравјето на срцето и цревата.

Извори на омега-3 масни киселини вклучуваат риби како лосос, сардини, скуша и туна кои се одлични извори на EPA и DHA, омега-3 масни киселини со силни антиинфламаторни својства; јаткасти плодови кои содржат алфа-линоленска киселина (АЛА), растителна форма на омега-3 масни киселини; маслиново масло, ленено семе и ленено масло, кои се многу богат извор на АЛА и лесно се додаваат во смути, јогурти и салати; семето чиа кое исто така е богато со АЛА и може да се додаде во различни јадења за да се подобри хранливата вредност; семе од коноп кои содржат омега-3 и омега-6 масни киселини во добар сооднос и лесно се додаваат во салати и печива.

Витаминот Д е суштинска хранлива материја која игра клучна улога во одржувањето на здравјето на коските, имунолошкиот систем и целокупното здравје.

Извори на витамин Д вклучуваат риба и морски плодови како што е лососот кој е одличен извор на витамин Д, особено дивиот лосос; сардини кои се богати со витамин Д и калциум, добри за коските; туна која е добар извор на витамин Д; и скуша која содржи високо ниво на витамин Д и омега-3 масни киселини; јајца (особено жолчки) кои содржат витамин Д, особено од кокошки кои се хранат со добиточна храна збогатена со витамин Д; млечни производи и алтернативи како што се млеко и млечни производи збогатени со витамин Д, како што се млеко, јогурт и сирење, збогатени растителни млека како што се соја, бадем, овес и други растителни млека кои често се збогатени со витамин Д; габи изложени на УВ светлина, како на пр одредени видови печурки (како портобело) кои можат да произведат витамин Д кога се изложени на УВ светлина.

Вклучувањето на овие извори на омега-3 масни киселини и витамин Д во вашата исхрана може значително да го подобри вашето здравје. Омега-3 масните киселини помагаат во намалување на воспалението, го поддржуваат здравјето на срцето и мозокот, додека витаминот Д е неопходен за здравјето на коските, имунолошкиот систем и целокупното здравје.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!