“ Преактивниот ум пред спиење го отежнува заспивањето “

Активностите пред спиење кои го стимулираат мозокот можат да го одржат умот активен и да го отежнат опуштањето. Вклучувањето во интензивни ментални задачи, како што се работа на компјутер, решавање загатки, гледање телевизија или користење мобилни уреди, може да го зголеми нивото на будност и да го спречи телото да се подготви за спиење. Овие активности го зголемуваат нивото на стрес и анксиозност, што дополнително го нарушува процесот на заспивање.

Електронските уреди, особено оние кои емитуваат сина светлина, како паметните телефони, таблетите и компјутерите, можат да го потиснат производството на мелатонин, хормон кој го регулира циклусот на спиење. Намалениот мелатонин може да го отежне заспивањето и да го намали квалитетот на сонот. Затоа, се препорачува да ги избегнувате овие уреди најмалку еден час пред спиење.

За подобра релаксација пред спиење, корисно е да се вклучите во активности кои ги смируваат умот и телото. Читањето книги, слушањето тивка музика, медитирањето или лесните вежби за истегнување можат да помогнат да се намали стресот и да се подготви телото за сон. Создавањето редовна рутина пред спиење која ги вклучува овие активности може да му помогне на телото да му сигнализира дека е време за одмор.

Покрај тоа, одржувањето на релаксирачка средина во спалната соба, како што се намалување на осветлувањето, одржување на удобна температура и избегнување на бучава, може значително да придонесе за подобар сон. Создавањето навики кои промовираат релаксација и го поддржуваат природниот ритам на телото може да доведат до подобар и поквалитетен сон.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!