“ Псевдо-алергиските реакции на храна “

Псевдо-алергиските реакции на храна, познати и како реакции на хиперсензитивност кои не се посредувани од IgE, се реакции на храна што имитираат вистински алергиски реакции, но не го зафаќаат имунолошкиот систем на ист начин. За разлика од вистинските алергии кои се предизвикани од производството на антитела на имуноглобулин Е (IgE), овие реакции често се резултат на други механизми. Псевдоалергиските реакции не вклучуваат IgE антитела, но може да бидат предизвикани од ослободување на хистамин или други хемикалии директно од компонентите на храната.

 

На пример, одредени хранливи материи, адитиви или супстанции во храната може да предизвикаат ослободување на хистамин од клетките во телото, што доведува до симптоми слични на алергиска реакција. Овие симптоми може да се појават по конзумирање на одредени видови храна, како што се морска храна, храна која содржи сулфити и др.

Иако псевдоалергиските реакции не се предизвикани од IgE антитела, тие можат да бидат исто толку непријатни и да предизвикаат значителна непријатност. Третманот на овие реакции може да вклучува избегнување на храна што предизвикува симптоми и, во некои случаи, употреба на антихистаминици или други лекови за ублажување на симптомите. Разликата помеѓу вистинските алергиски реакции и псевдоалергиските реакции е важна за правилна дијагноза и третман на реакциите на храна.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!