“Вежба за фокусирање на очите”

Ставете мал предмет, како што е молив или паричка, под должина на раката пред вашите очи. Фокусирајте се на предметот околу 10 секунди, а потоа сменете го фокусот на далечен предмет околу 10 секунди. Повторете го ова неколку пати.

 

Ова е една од одличните вежби за тренирање на фокус и стимулирање на очите. Додека ја изведувате оваа вежба, внимавајте да не ги напрегате премногу очите и правете паузи доколку чувствувате замор на очите. Вежбите за фокусирање на очите можат да бидат многу корисни за подобрување на вашиот вид и намалување на напорот што може да се појави од долги периоди пред компјутерските екрани, читањето книга итн.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!