“Antibiotikët janë barna të krijuara për të luftuar bakteret, jo viruset.”

Meqenëse infekcioni (në traktin e sipërm respirator) shkaktohet shpesh nga viruset, antibiotikët nuk kanë efekt real dhe nuk janë efektivë në trajtimin e tij. Përdorimi i papërshtatshëm i antibiotikëve për të trajtuar infeksionet virale mund të çojë në kontraindikacione të shumta, duke përfshirë rrezikun e rezistencës bakteriale ndaj antibiotikëve. Rezistenca bakteriale është një problem global që rrit rrezikun e infeksioneve të pashërueshme dhe të rënda. Për të trajtuar infeksionet virale si gripi apo ftohja, mjekët përdorin barna simptomatike për të lehtësuar simptomat dhe për të ndihmuar pacientin të ndihet më mirë, por pa përdorimin e antibiotikëve. Është shumë e rëndësishme që mjeku të bëjë një vlerësim të saktë dhe të përcaktojë nëse infeksioni është viral apo bakterial përpara përdorimit të antibiotikëve. Këshilla më e mirë është të ndiqni këshillat e mjekut tuaj dhe të mos përdorni antibiotikë pa një rekomandim të qartë mjekësor, veçanërisht për infeksionet e mundshme virale si gripi dhe ftohja.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!