“Ненадејните температурни промени, влијаат врз здравјето.“

Ненадејните температурни промени може да се поврзат со разни здравствени проблеми, особено ако сте изложени подолго време или се екстремни. Ненадејните промени во температурата може да влијаат на респираторниот систем и да предизвикаат проблеми со дишењето кај луѓе кои веќе имаат хронични проблеми со дишењето како астма или бронхитис. За некои луѓе, брзите промени во температурата може да предизвикаат мигрена и главоболки, болка во зглобовите и мускулите. Луѓето со срцеви проблеми може да доживеат влошување на симптомите со нагли промени во температурата. Постојат докази дека екстремните температурни промени може да влијаат на ориентацијата и менталното здравје кај некои луѓе. Важно е луѓето кои се особено чувствителни на овие ефекти, како и лицата со постоечки хронични здравствени состојби, да преземат превентивни мерки. Овие мерки вклучуваат носење облека соодветна на временските услови, одмор, хидратација и консултација со лекар за посериозни здравствени проблеми.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!