“ Нетолеранција на храна и широк спектар на симптоми “

Нетолеранцијата на храна може да има широк спектар на симптоми, кои не се ограничени само на стомачни проблеми, како што се главоболки, несоница, замор, лошо расположение итн. Овие симптоми може да се појават поради неможноста на телото да разгради одредени компоненти на храната, што доведува до различни реакции на имунолошкиот и нервниот систем.

 

Главните симптоми на нетолеранција на храна вклучуваат стомачни проблеми како што се надуеност, абдоминална болка, дијареа и запек; системски симптоми како што се главоболка, несоница, замор и лошо расположение; кожни реакции како што се осип и егзема; проблеми со дишењето како што се конгестија и астма; и други симптоми како што се болки во зглобовите, болки во мускулите и вртоглавица.

 

 

#ПомогнетеСиНаСебе
#NdihmoniVetenTuaj

НЕУРОСОНИК – Здравје и спокојство од природата 
NEUROSONIK – Shëndet dhe qetësi nga natyra

 

 

Нетолеранцијата на храна обично се јавува поради недостаток на специфични ензими потребни за разградување на одредени видови храна. На пример, недостатокот на лактаза доведува до нетолеранција на лактоза, додека недостатокот на ензими за разградување на глутенот може да доведе до целијачна болест или други форми на нетолеранција на глутен. Овие недостатоци предизвикуваат несоодветно разградување на храната, што резултира со акумулација на несварени компоненти во дигестивниот систем, кои потоа предизвикуваат воспалителни и имунолошки реакции.

Дијагностицирањето на нетолеранција на храна често вклучува комбинација од медицинска историја, тестови на крв и урина и елиминациски диети. Со елиминациските диети, одредени видови храна се отстрануваат од исхраната за да се види дали симптомите се подобруваат, а потоа таа храна повторно се воведува за да се види дали симптомите се враќаат.

Управувањето со нетолеранцијата на храна вклучува избегнување на храна која предизвикува симптоми, употреба на ензимски додатоци за подобрување на варењето и прилагодување на исхраната за да се обезбеди соодветен внес на сите потребни хранливи материи.

Нетолеранцијата на храна може да предизвика широк спектар на симптоми кои не се ограничени само на дигестивниот систем. Важно е да се препознаат и правилно да се управуваат овие симптоми преку правилна дијагноза и промени во исхраната. Со правилен пристап, можно е значително да се подобри квалитетот на животот на луѓето кои страдаат од нетолеранција на храна.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

#ПомогнетеСиНаСебе
#NdihmoniVetenTuaj

НЕУРОСОНИК – Здравје и спокојство од природата 
NEUROSONIK – Shëndet dhe qetësi nga natyra