“ Препорачливо е да не јадете тежок оброк пред спиење “

Јадењето тежок оброк пред спиење може да предизвика одредена непријатност. На пример, големите оброци пред спиење може да го зголемат ризикот од рефлукс на храна (гастроинтестинален рефлукс), што може да доведе до киселини и непријатности во грлото, па дури и кашлање во текот на ноќта. Покрај тоа, дигестивниот систем може да биде поактивен отколку што е пожелно доцна навечер, што може да го отежне сонот. Затоа, најдобро е да избегнувате тешки оброци пред спиење. Јадењето помали и полесни оброци подоцна во вечерните часови може да биде практично решение доколку сте гладни пред спиење. Овошјето, зеленчукот или лесните закуски, како што е чаша млеко, може да бидат погодни за консумирање пред спиење бидејќи лесно се вари. Во принцип, важно е да се избере здрава и лесна храна за вечера, особено ако се консумира доцна навечер, за да се олесни процесот на варење и да се подобри квалитетот на сонот.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!