” Претерувањето со здрави навики е штетно за здравјето “

Кога ќе се претера со здравите навики, тие можат да имаат негативни последици и да доведат до сериозни здравствени проблеми. Оваа сoстојба е позната како „орторексија“, што е патолошки однос кон здравата храна. Луѓето кои патат од орторексија се опседнати со идејата да консумираат само храна што ја сметаат за здрава и се чувствуваат многу лошо кога се изложени на нешто што не одговара на нивниот концепт за здрав живот. Ова може да доведе до недостаток на одредени хранливи материи и недостаток на калории, што на крајот може да предизвика голем број здравствени проблеми како што се недостаток на енергија, прекумерно губење на тежината, проблеми со имунолошкиот систем, анксиозност и депресија.

 

Покрај орторексија, постои и претренираност при физички активности, познат и како „опсесивен тренинг“. Луѓето кои претренираат може да се изложат на ризик од повреди на мускулите и зглобовите, мала телесна маса, психолошки нарушувања, репродуктивни и кардиоваскуларни здравствени проблеми.

Затоа, важно е да го следите принципот на умереност во секој аспект од вашиот живот, вклучувајќи ги и здравите навики. Иако здравата исхрана и физичката активност се клучни за целокупното здравје, од суштинско значење е да бидете свесни кога претерувате и да постигнете рамнотежа.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!