” Здравствено образование “

Здравственото образование има за цел да го шири знаењето во општеството за да развие животни вештини кои се корисни за подобрување на здравјето. Создавањето свесни и информирани поединци кои ја разбираат важноста на превенцијата на болестите и кои спроведуваат здрави практики во нивниот секојдневен живот е најважната компонента на здравственото образование. Бидејќи образованиот поединец може да биде катализатор за подобрување на социјалното здравје преку пренесување на своето знаење и вештини во својата заедница, инспирирајќи ги и мотивирајќи ги другите да усвојат здрави навики. Здравственото образование, исто така, обезбедува платформа за развој на вештини за критичко размислување и етички принципи кои му помагаат на поединецот или општеството да донесува здрави проценки, да донесува информирани одлуки и правилно да управува со своето здравје и благосостојба. На крајот на краиштата, здравственото образование има за цел да го подобри здравјето на општеството преку свесност и едукација.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!