“Infeksion bakterial ose viral”

Është e rëndësishme që mjeku të vendosë nëse infeksioni është bakterial apo viral dhe të përcaktojë trajtimin e duhur. Dallimi midis infeksioneve bakteriale dhe virale është thelbësor për të përshkruar trajtimin e duhur dhe për të shmangur përdorimin e panevojshëm të antibiotikëve. Infeksionet bakteriale, të tilla si pneumonia, infeksionet e traktit urinar dhe disa infeksione të lëkurës, kërkojnë trajtim me antibiotikë për të eliminuar bakteret dhe për të parandaluar komplikimet. Nga ana tjetër, infeksionet virale, si gripi, ftohja e zakonshme dhe shumica e infeksioneve të fytit, nuk trajtohen me antibiotikë, sepse këto barna nuk janë efektive kundër viruseve. Për infeksionet virale, trajtimi zakonisht përfshin lehtësimin e simptomave përmes pushimit, marrjes së lëngjeve dhe përdorimit të medikamenteve për ethe dhe dhimbje. Diagnoza e saktë nga mjeku është thelbësore për të siguruar që pacientët të marrin trajtimin e duhur, të minimizojnë rrezikun e rezistencës ndaj antibiotikëve dhe të përmirësojnë rezultatet e përgjithshme shëndetësore.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!