“Frutat dhe perimet në kulmin e stinës së tyre”

Është e rëndësishme të konsumoni fruta dhe perime në kulmin e stinës së tyre sepse do të merrni lëndët ushqyese më të mira prej tyre. Kur frutat dhe perimet janë në sezon, ato janë në freskinë e tyre maksimale dhe përmbajnë nivelet më të larta të vitaminave, mineraleve dhe antioksidantëve. Ngrënia e produkteve të stinës ndihmon në përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm duke ofruar një shumëllojshmëri të gjerë të lëndëve ushqyese që janë të nevojshme për funksionimin e duhur të trupit. Për shembull, domatet gjatë stinës së verës janë të pasura me likopen, një antioksidant që ndihmon në mbrojtjen e qelizave nga dëmtimi. Portokallet dhe agrumet në stinën e dimrit janë një burim i shkëlqyer i vitaminës C, e cila forcon sistemin imunitar dhe ndihmon në luftimin e infeksioneve. Përveç përfitimeve ushqyese, ngrënia e produkteve të stinës gjithashtu mbështet praktikat e qëndrueshme bujqësore dhe ndihmon ekonominë lokale. Blerja e produkteve nga fermerët vendas redukton ndikimin mjedisor të transportit dhe ruajtjes afatgjatë. Në fund të fundit, frutat dhe perimet e stinës shpesh shijojnë më mirë dhe janë më të përballueshme. Prandaj, për një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar, është e dobishme të zgjidhni frutat dhe perimet që janë në kulmin e stinës së tyre.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!