” Plehrat dhe ajri i ndotur janë një nga shkaktarët kryesorë të sëmundjeve kronike psikofizike “

Plehrat dhe ajri i ndotur janë një nga shkaktarët kryesorë të sëmundjeve kronike psikofizike. Mbetjet e patrajtuara mund të jenë burim i baktereve, viruseve dhe parazitëve që shkaktojnë sëmundje, si dhe tërheqin insektet dhe kafshët që mbartin sëmundje. Mbetjet kimike dhe toksike mund të ndotin burimet e ujit dhe tokën, të ndikojnë negativisht në cilësinë e ujit dhe ushqimit, gjë që mund të çojë në probleme shëndetësore afatgjata. Për më tepër, ndotja e mjedisit me mbetje shkakton stres dhe ankth tek njerëzit që jetojnë pranë tyre, gjë që ndikon negativisht në shëndetin mendor.

Nga ana tjetër, ajri i ndotur përmban grimca të vogla (PM2.5 dhe PM10) që mund të depërtojnë thellë në mushkëri dhe të shkaktojnë ose përkeqësojnë sëmundjet e frymëmarrjes si astma, bronkiti kronik dhe emfizema. Ekspozimi afatgjatë ndaj ndotjes së ajrit shoqërohet me një rrezik në rritje të sëmundjeve kardiovaskulare, duke përfshirë atakun në zemër dhe goditjen në tru. Hulumtimet kanë treguar se ndotja e ajrit mund të ndikojë në sistemin nervor qendror, duke shkaktuar inflamacion dhe dëmtim oksidativ të lidhur me sëmundje neurodegjenerative si Alzheimer dhe Parkinson. Ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit është lidhur gjithashtu me një rrezik në rritje të depresionit, ankthit dhe çrregullimeve të tjera mendore për shkak të efekteve inflamatore dhe oksiduese të grimcave në tru.

Për të reduktuar ndikimin negativ të mbetjeve dhe ajrit të ndotur në shëndetin publik, nevojiten masa të ndryshme si përmirësimi i menaxhimit të mbetjeve, ulja e emetimeve ndotëse nga burime të ndryshme, si dhe rritja e ndërgjegjësimit të publikut për rëndësinë e një mjedisi të shëndetshëm. Masat për përmirësimin e cilësisë së ajrit dhe menaxhimin e mbetjeve jo vetëm që përmirësojnë shëndetin publik, por gjithashtu kontribuojnë në një mjedis më të shëndetshëm dhe më të qëndrueshëm.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!