“ Изложеност на високи температури, фактор за подоцнежни заболувања. “

Изложеноста на високи температури може да биде еден од факторите кои придонесуваат за подоцнежни болести. Кога температурите се повисоки, телото мора да работи понапорно за да одржува стабилна температура, што може да биде особено предизвик за оние кои страдаат од хронични болести. Овој дополнителен напор може да ги влоши симптомите и да го зголеми ризикот од компликации.

  • Високите температури можат да имаат штетни ефекти врз здравјето, особено ако изложеноста и времетраењето на изложеноста на екстремна топлина е висока.
  • Топлината може да ја зголеми загубата на течности преку потење, што може да доведе до дехидрација. Дехидрацијата може да има сериозни здравствени последици, вклучувајќи замор, главоболки, вртоглавица, па дури и колапс.
  • Високите температури може да го зголемат ризикот од срцев удар, особено кај луѓето кои веќе имаат проблеми со срцето. Тоа е затоа што срцето мора да работи понапорно за да ја одржи нормалната телесна температура, што може да го зголеми обемот на работа на срцето.
  • Луѓето со хронични респираторни заболувања како што се астма и хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ) може да имаат потешкотии со дишењето за време на топло време поради зголемена концентрација на влага и иритација на дишните патишта.
  • Високите температури може да доведат до проблеми со регулацијата на телесната температура, што може да предизвика сончев или топлотен удар, сериозна медицинска состојба која бара итна медицинска интервенција.
  • Луѓето кои страдаат од хронични болести како што се дијабетес, артритис или срцеви заболувања може да доживеат зголемени симптоми за време на топлото време.

За да се заштитите од негативните ефекти на високите температури, важно е да останете хидрирани, да избегнувате продолжено изложување на сонце во најтоплите делови од денот, да носите лесна облека и да користите крема за сончање, да избегнувате напорна физичка активност за време на топло време и да внимавате на симптомите на сончев удар како што се вртоглавица, гадење, повраќање и конвулзии. Ако забележите какви било симптоми на сончев удар или други здравствени проблеми за време на топли бранови, важно е да побарате итна медицинска помош.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!