LekovitaBloom’s

Крвно-мозочната бариера е специјализирана структура која ги штити мозочните клетки од токсини и патогени, додека дозволува премин на основните хранливи материи. Таа е формирана од цврсто набиени ендотелијални клетки кои ги обложуваат капиларите во мозокот. Нарушувањето на крвно-мозочната бариера може да има сериозни здравствени последици, а најчести фактори се високиот крвен притисок, инфекциите и оксидативниот стрес.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!