“ Брзо јадење и недоволно џвакање храна“

Брзото јадење и недоволното џвакање храна се важни фактори кои влијаат на дигестивниот систем и целокупното здравје. Овие навики можат да доведат до сериозни здравствени проблеми, вклучувајќи дигестивни нарушувања, метаболички синдром и кардиоваскуларни болести. Џвакањето храна е првиот механички и хемиски процес во дигестивниот тракт. За време на џвакањето, храната се дели на помали парчиња, што овозможува полесна обработка од дигестивните ензими. Плунката содржи амилаза, ензим кој почнува да го разградува скробот во усната шуплина. Несоодветното џвакање ја намалува ефикасноста на оваа фаза, што може да резултира со недоволно разградување на храната во желудникот и цревата. Кога храната не е доволно џвакана, желудникот мора да работи понапорно за да ја разгради. Ова може да доведе до зголемено лачење на стомачна киселина, што може да предизвика гастритис или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Брзото јадење може да доведе до прекумерен внес на калории пред мозокот да регистрира ситост. Потребни се околу 20 минути за сигналите за ситост да стигнат до мозокот. Ако јадеме побрзо, постои ризик од прејадување, што може да резултира со дебелина и поврзани здравствени проблеми.

 

Истражувањата покажуваат дека луѓето кои јадат брзо имаат поголема веројатност да развијат метаболички синдром. Ова вклучува висок шеќер во крвта, високи нивоа на триглицериди, низок HDL холестерол, висок крвен притисок и дебелина. Постојат докази дека брзото јадење може да биде поврзана со зголемен ризик од кардиоваскуларни болести. Ова најверојатно се должи на врската помеѓу брзото јадење, дебелината и метаболичкиот синдром, кои се важни фактори на ризик за срцеви заболувања. Најчестите последици од пребрзо јадење и недоволно џвакање се гасови, надуеност, абдоминална непријатност и запек. Несоодветното разградување на храната може да доведе до ферментација во дебелото црево, што ги предизвикува овие симптоми.

Најдете време да јадете смирено и фокусирајте се на вкусот, текстурата и аромата на храната за да ја подобрите свесноста за процесот на исхрана. Наместо големи оброци, јадете почесто помали количини на храна. Ова може да помогне да се подобри варењето и да се намали ризикот од долгорочни здравствени проблеми.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!