“ Trajtimi i hipertensionit përfshin gjithashtu një dietë të shëndetshme “

Trajtimi për hipertensionin, përveç medikamenteve, përfshin konsumimin e sasive të reduktuara të natriumit, zëvendësimin e yndyrave të pashëndetshme me yndyrna të shëndetshme dhe kufizimin e sheqerit dhe ushqimeve të përpunuara. Reduktimi i natriumit ndihmon në uljen e presionit të gjakut duke reduktuar mbajtjen e ujit dhe vëllimin e gjakut. Kjo mund të arrihet duke shmangur ushqimet me përmbajtje të lartë natriumi, si ushqimet e konservuara dhe të përpunuara, dhe duke përdorur më pak kripë në gatim.

 

Zëvendësimi i yndyrave të pashëndetshme me yndyrna të shëndetshme është gjithashtu i rëndësishëm. Yndyrnat e pashëndetshme, të tilla si yndyrnat e ngopura dhe trans, mund të rrisin nivelet e kolesterolit dhe të përkeqësojnë hipertensionin. Në vend të kësaj, hani yndyrna të shëndetshme që gjenden në peshk, arra, fara, avokado dhe vaj ulliri, të cilat ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të zemrës dhe uljen e presionit të gjakut.

Kufizimi i sheqerit dhe ushqimeve të përpunuara është një tjetër hap i rëndësishëm. Ushqimet e përpunuara shpesh janë të larta në sheqer dhe natrium, të cilat mund të kontribuojnë në shtimin e peshës dhe përkeqësimin e hipertensionit. Duke reduktuar konsumin e sheqerit dhe ushqimeve të përpunuara, mund të ndihmojë në kontrollin e peshës trupore dhe në përmirësimin e presionit të gjakut.

Pra, një plan i mirë i trajtimit të hipertensionit përfshin një kombinim të barnave dhe ndryshimeve të stilit të jetesës, të tilla si konsumimi i sasive të reduktuara të natriumit, zëvendësimi i yndyrave të pashëndetshme me yndyrna të shëndetshme dhe kufizimi i sheqerit dhe ushqimeve të përpunuara. Këto ndryshime ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut dhe përmirësojnë shëndetin e përgjithshëm të zemrës.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!