“Анемија”

Анемијата е медицинска состојба во која крвта нема доволно здрави црвени крвни зрнца, или хемоглобин, што во голема мера ја намалува способноста на крвта да носи доволно кислород до ткивата и органите. Ова доведува до чувство на замор, слабост, отежнато дишење, бледило и други симптоми кои го нарушуваат квалитетот на животот. Постојат различни видови на анемија, секој со различни причини и механизми, но основниот проблем е секогаш недоволен број на функционални црвени крвни зрнца (еритроцити) или недоволен хемоглобин.

 

  • Спречувањето на анемија, особено онаа предизвикана од недостаток на железо и витамини, значи здрава и урамнотежена исхрана која ќе обезбеди доволни количини на потребните хранливи материи.
  • Се препорачуваат намирници како црвено месо, пилешко, риба, спанаќ, леќа и грав. Консумацијата на овие производи треба да биде придружена со внесување на сокови од цитрус или зеленчук богат со витамин Ц за да се подобри апсорпцијата на железото.
  • Извори на кобаламин се производи од животинско потекло како месо, риба, јајца, млечни производи. За вегетаријанците и веганите се препорачува користење збогатени производи од соја како млеко од соја, соја јогурт и тофу.
  • Зелен лиснат зеленчук (како спанаќ и брокула), агруми, мешунки и цели зрна збогатени со фолна киселина се препорачуваат за одржување на здрави црвени крвни зрнца.
Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!