“Превенција и исхрана за анемија“

За одржување на здравјето и спречување или лекување на анемија, се препорачува да се вклучи разновидна исхрана која ги обезбедува сите потребни хранливи материи. Јадењето месо, особено црвеното месо и органското месо, како што е црниот дроб, обезбедува значителни количини на хем железо, кое полесно се апсорбира од телото отколку не-хемското железо кое се наоѓа во растителните извори.

 

Рибите, како лососот, туната и сардините, се исто така одличен извор на железо и витамин Б12, кои се неопходни за правилно производство на црвени крвни зрнца. Зелениот лиснат зеленчук, како што се спанаќот, брокулата и кељот, содржат железо, фолна киселина и други витамини кои ја подобруваат крвната слика. Покрај тоа, консумирањето цели зрна како овес, киноа и кафеав ориз го збогатува телото со фолна киселина и други есенцијални хранливи материи.

За да се подобри апсорпцијата на железото, особено од растителни извори, важно е да се консумира храна богата со витамин Ц, како што се сокови од цитрус, лимон, портокал и киви. Витаминот Ц значително ја зголемува способноста на телото да апсорбира не-хем железо од растителни извори.

Редовната хидратација со вода и природни течности помага за подобра циркулација на хранливите материи низ телото и за целокупното здравје на телото. Овој план за оброци, кој вклучува избалансирана комбинација на протеини, железо, витамини и хидратација, ќе помогне да се спречи анемија и да се поддржат крвните клетки да функционираат нормално.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!