” Изложеноста на загаден воздух “

Вистина е дека изложеноста на загаден воздух може да предизвика сериозни здравствени проблеми, особено во однос на пулмоналниот и кардиоваскуларниот систем. Загадувањето на воздухот содржи честички, гасови и други загадувачи кои можат да бидат штетни за здравјето на луѓето. Изложеноста на загаден воздух може да предизвика белодробни заболувања како што се астма, хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхитис и други респираторни проблеми. Луѓето кои веќе страдаат од овие состојби може да доживеат влошување на симптомите. Истражувањата покажуваат дека изложеноста на загаден воздух е поврзана со поголем ризик од кардиоваскуларни болести, вклучувајќи миокарден инфаркт, мозочен удар и хипертензија. Децата и трудниците се особено чувствителни на загаден воздух. Изложеноста рано во животот може да има долгорочни ефекти врз развојот на пулмоналниот и кардиоваскуларниот систем. Загадениот воздух влијае не само на респираторниот и кардиоваскуларниот систем, туку и на другите органи и системи на телото. Може да предизвика болести како што се системско воспаление, метаболички синдром и други. За да се заштитите од загадениот воздух, важно е да преземете мерки како што се употреба на заштитни маски, избегнување престој на места со висока концентрација на загадувачи. Кога квалитетот на воздухот е лош, обидете се да останете внатре. Затворените простории со добра вентилација можат да помогнат да се намали изложеноста.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!