” Radikalet e lira janë të rrezikshme për shëndetin “

Radikalet e lira janë molekula ose atome që kanë një ose më shumë elektrone të paçiftuar, duke i bërë ato kimikisht shumë reaktive. Këto radikale janë të paçiftuara në natyrë dhe janë në gjendje të reagojnë me molekula të tjera për të pranuar ose dhuruar elektrone. Kjo çon në ndryshime në strukturën kimike të molekulave të tjera, duke shkaktuar dëme të mundshme.

Radikalet e lira janë molekula që kanë një kapacitet të lartë oksidues dhe mund të shkaktojnë dëmtim të qelizave dhe ADN-së në trup. Këto radikale ndodhin si rezultat i proceseve normale metabolike, por mund të ndikohen edhe nga faktorë të jashtëm si stresi oksidativ, duhani, ndotja e mjedisit, ushqimi jo i shëndetshëm etj.

Kur radikalet e lira grumbullohen në trup në nivele të larta, ato mund të shkaktojnë dëme të mëdha në qeliza dhe ADN, duke ndikuar në funksionin normal të qelizave dhe duke shkaktuar dëme oksidative në ADN, proteina dhe lipide. Kjo mund të çojë në zhvillimin e sëmundjeve të ndryshme, si kanceri, sëmundjet kardiovaskulare, diabeti, sëmundjet neurodegjenerative dhe shumë të tjera.

Për të mbrojtur trupin nga dëmtimet nga radikalet e lira, është e rëndësishme të konsumoni ushqime të pasura me antioksidantë, të angazhoheni në aktivitet fizik, të mbani stres të ulët, të ndiqni një dietë të shëndetshme dhe të minimizoni ekspozimin ndaj faktorëve të dëmshëm mjedisor.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!