“ Дефиниција на диета и здравје “

“ Кога внесот на енергија преку исхраната ќе се избалансира со трошењето на енергија преку метаболизмот и физичката активност, тогаш се воспоставува енергетска рамнотежа. “

Оваа рамнотежа е клучна за одржување на оптимално здравје и телесна тежина. Внесот на енергија се однесува на калориите што ги добиваме од храната и пијалоците. Ова ги вклучува макронутриентите како што се јаглехидратите, протеините и мастите, кои се главните извори на енергија за телото.

Потрошувачката на енергија вклучува неколку компоненти: базална метаболичка стапка (BMR) која е количината на енергија што телото ја троши во мирување, потребна за одржување на основните животни функции како што се дишењето, циркулацијата на крвта и регулацијата на температурата; физичка активност која ја вклучува енергијата што ја користиме за сите физички активности, од вежбање до секојдневни активности; и термичкиот ефект на храната, што е енергијата што телото ја користи за варење, апсорпција и метаболизирање на храната.

Енергетскиот биланс се постигнува кога количината на добиената енергија е еднаква на количината на потрошената енергија. Оваа состојба е клучна за одржување на телесната тежина кога енергетскиот внес е еднаков на потрошувачката на енергија, телесната тежина останува стабилна; за зголемување на телесната тежина ако енергетскиот внес е поголем од потрошувачката на енергија, вишокот енергија се складира како маснотии, што доведува до зголемување на телесната тежина; и за губење на тежината, ако енергетските трошења се поголеми од внесот на енергија, телото користи складирани масти за енергија, што доведува до губење на тежината.

Одржувањето на енергетскиот баланс е важно за здравјето и благосостојбата, помагајќи да се спречат хронични болести како што се дебелината, дијабетес тип 2 и кардиоваскуларни болести. Како заклучок, енергетскиот биланс е основен принцип за одржување на здравјето и виталноста. Балансирањето на внесот и потрошувачката на енергија е клучно за одржување на оптималната телесна тежина и спречување на разни здравствени проблеми.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!